skip to Main Content
Aangifte Omzetbelasting

Aangifte omzetbelasting

Bericht Series: Aangifte omzetbelasting
  • 1.Aangifte omzetbelasting

Hoe werkt aangifte omzetbelasting?

Aangifte over uw omzetbelasting doen is verplicht als u ondernemer bent. Aangiftes kunnen gedaan worden per maand, per kwartaal of per jaar. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat aangifte doen over uw omzetbelasting verplicht is. Deze regel geldt zelfs als u geen btw hoeft te betalen of terug krijgt. Het is dus in principe mogelijk dat u aangifte moet doen over een periode waarover u geen omzet heeft gehad. De belastingdienst stelt uw aangifte periode vast dit kan dus per maand, jaar of kwartaal zijn. Wilt u liever elke maand belasting aangifte doen dat is mogelijk. U kunt een brief opsturen naar uw belastingkantoor en op aanvraag per maand belastingaangifte doen. Daarnaast kunt u worden verplicht om maandaangifte te doen. De fiscus kan u hiertoe verplichten als u bijvoorbeeld niet op tijd belastingaangifte heeft gedaan of als de fiscus de betaling niet op tijd ontvangt.

Belasting

Uitstel bij belastingaangifte

In bijzondere situaties wil de belastingdienst wel eens uitstel geven tot belasting aangifte. Aanleiding voor de belastingdienst om uitstel te verlenen moet er sprake zijn van een ernstige calamiteit. Uitstel kunt u schriftelijk aanvragen bij uw belastingkantoor. Voordat u uitstel gaat aanvragen zorg er wel voor dat er serieus sprake is van een ernstige calamiteit. Anders gaat de belastingdienst helaas geen uitstel geven.

Hoe berekent u de btw van uw bedrijf?

Voor goederen of diensten die u heeft verkocht aan klanten daar berekend u btw over. De klanten van uw onderneming kunnen in dit geval particulieren of bedrijven zijn dit maakt geen verschil. Over het algemeen rekent u voor de meeste producten die u verkoopt btw dit btw bedrag wordt door de klant betaald en zit vaak in de verkoopprijs van uw product. Het totale bedrag dat u in rekening brengt daar wordt btw over berekend. De hoogte van het btw bedrag hangt af van welke artikelen u verkoopt en in welke btw categorie deze goederen vallen.

De beste tijd om voor u btw aangifte te doen

Belasting aangifte

De beste tijd voor u om btw aangifte te doen hangt er van af of het per jaar, kwartaal of per maand moet gebeuren. Hier heeft u zelf echter niet veel invloed op dit wordt beslist door de belastingdienst. Als u bijvoorbeeld per maand btw aangifte moet doen dan is het het beste om dit te doen voor de laatste dag van de maand. Moet u echter per kwartaal aangifte doen over uw btw bedrag dan moet u aangifte hebben gedaan op de laatste dag van uw kwartaal. Doet u per jaar btw aangifte dan moet u voor 1 April in het volgende jaar aangifte hebben gedaan.

Back To Top