Camerabewaking voor uw kantoorpand: een goed idee?
Camerabewaking op kantoor
Denkt u erover om camerabewaking aan te schaffen voor uw kantoorpand? Dat is een slimme beslissing wanneer u het gebouw wilt beveiligen tegen diefstal. Maar heeft camerabewaking voor uw kantoorpand alleen maar voordelen, of zijn er ook enkele nadelen aan verbonden? In dit blog vertellen wij of camerabewaking voor een kantoorpand een slim idee is.
Preventieve werking
Veel mensen denken dat camerabeveiliging op kantoor alleen maar bedoeld is voor wanneer er diefstal, vandalisme of een andere incident plaatsvindt. Hoewel camerabewaking dan zeker prettig is, heeft het ook een preventieve werking. Wanneer u zichtbaar camerabewaking bij of in uw pand geplaatst heeft, zullen inbrekers uw kantoor veel sneller overslaan. Een pand met camerabewaking is namelijk veel te risicovol. Daarom is het ook altijd verstandig om bijvoorbeeld een sticker op het raam te plakken dat er camerabewaking hangt.
Signalement van de dader
Natuurlijk is camerabewaking niet alleen goed voor preventie van diefstal of vandalisme. Wanneer er een incident plaatsvindt, heeft u de dader op beeld staan. Zo weet u achteraf precies wat er gebeurd is, hoe het plaatsvond en wellicht zelfs wie het gedaan heeft. Met een goed camerasysteem heeft u namelijk vaak ook een goed signalement. Het is daarbij mogelijk om het camerasysteem aan te sluiten bij een alarmcentrale. Wanneer er verdachte activiteiten plaatsvinden, krijgt de alarmcentrale een melding binnen en kan er direct actie ondernomen worden.
Ook voor kleinere bedrijven
Vaak wordt gedacht dat camerabeveiliging enkel geschikt is voor grote bedrijven. Niets is echter minder waar! Ook in het mkb is het verstandig om camerabeveiliging in het kantoorpand te plaatsen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een handige ip camerabewaking kit. Dit is zeer geschikt voor kleinere panden, en zal de veiligheid ongetwijfeld verhogen.
Regels voor camerabewaking
Er zijn natuurlijk wel enkele regels wat betreft camerabewaking in kantoorpanden. Wij zetten ze voor u op een rij:
- Er moet een noodzaak zijn om de camera’s op te hangen. Dat wil zeggen dat er geen andere mogelijkheid is.
- Er moet sprake zijn van zogenaamd ‘gerechtvaardigd belang’. Dit kan bijvoorbeeld het tegengaan van diefstal zijn.
- U moet duidelijk laten weten aan personeel en eventuele bezoekers dat er sprake is van cameratoezicht, bijvoorbeeld in de vorm van bordjes.
- De camerabeelden mogen maximaal vier weken bewaard blijven, tenzij er sprake is van een incident. Dan mogen ze bewaard blijven totdat dit incident afgehandeld is.
- Wanneer u op langere termijn gebruik gaat maken van camerabeveiliging, moet u een DPIA (Data Protection Impact Assessment) uitvoeren om de risico’s voor onder andere de privacy te beoordelen.
Heeft u uw kantoorpand beveiligd met camerabewaking? Wat zijn uw ervaringen hiermee? Laat het ons weten via het contactformulier.