skip to Main Content

Ladingverlies op de weg: hoe zit het precies met de regels?

Ladingverlies voorkomen

Als ondernemer wilt u ladingverlies tijdens het transport natuurlijk voorkomen. Niet alleen omdat uw lading dan verloren gaat, maar zeker ook omdat er strenge regels gelden die aangeven dat ladingverlies voorkomen moet worden. Een lading van bijvoorbeeld granen, vlas, stro of veevoer in bulk of in balen moet daarom overdekt worden. Maar dat geldt niet als het gaat om vervoer binnen 25 kilometer. Toch is ladingverlies ook dan natuurlijk verboden. In dit blog vertellen we er meer over.

Is afdekken verplicht?

Laten we maar meteen beginnen bij de regels: is het verplicht om lading af te dekken? Bij het vervoer van landbouwproducten is het altijd zo dat er geen lading op de weg terecht mag komen. Dit hoeft echter nog niet te betekenen dat de lading ook afgedekt moet worden. Bij bijvoorbeeld het vervoer van granen of stro is het niet nodig om de lading af te dekken als de bestemming minder dan 25 kilometer is van waar het geladen werd. Wel geldt als voorwaarde dat er geen lading verloren mag raken, en dat u niet over de autosnelweg hoeft te rijden. Dit is bij transport met een tractor of aanhangwagen natuurlijk nooit het geval. Worden producten over langere afstand vervoerd, dan moet die wel afgedekt worden met een zeil of een net, of bijvoorbeeld met een vouwkap afdeksysteem.

De regels van het gezond verstand

Waar we u toch echt vooral op willen wijzen wat betreft het afdekken van lading tijdens het vervoer, zijn de regels van het gezond verstand. U moet er natuurlijk voor zorgen dat de lading de zichtbaarheid van de bestuurder niet hindert, dat het geen gevaar voor andere weggebruikers vormt, dat het niet op de openbare weg valt, dat de stabiliteit van het voertuig niet vermindert, enzovoorts. Het is dan niet verplicht om een lading op een route van minder dan 25 kilometer af te dekken, maar wanneer u denkt lading te gaan verliezen is dat wel verstandig. Denk dus vooraf altijd goed na!

Wij hebben passie voor ondernemen, en delen op onze blog dan ook regelmatig interessante artikelen voor ondernemers. Lees dus vooral verder voor meer tips!

Back To Top