skip to Main Content

Regels rondom kerstpakketten voor ondernemers

Nieuwe regels voor kerstpakketten in 2019

Vanaf 2019 zijn de regels rondom kerstpakketten voor ondernemers veranderd. In voorgaande jaren moest u zich als ondernemer nog bezighouden met ingewikkelde methodes wat betreft de financiering van het kerstpakket voor uw medewerkers. Dit jaar is er een overstap gemaakt naar een nieuwe methodiek die het voor u een stuk gemakkelijker maakt. Wanneer u de kerstpakketten wilt bestellen hoeft u zich dan ook niet meer te verdiepen in ingewikkelde regelingen.

Vereenvoudiging van de regels

Omdat de regels rondom kerstpakketten zo streng waren, zagen veel ondernemers de laatste jaren er al vanaf om hun medewerkers op deze manier te bedanken voor hun inzet. Bovendien waren de regels voor veel ondernemers lastig te interpreteren. Dit jaar zijn de regels voor kerstpakketten daarom vereenvoudigd. Er wordt enkel nog naar de werkkostenregeling gekeken. Let er wel op dat de regels in 2020 opnieuw zullen veranderen.

Twee belangrijke aspecten

Wat betreft de nieuwe regels rondom kerstpakketten voor ondernemers zijn er nu nog twee zaken belangrijk: de totale loonsom en de gebruikelijkheid. Als werkgever mag u nu maximaal 1,2% van de totale loonsom van het bedrijf aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen cadeau doen aan het personeel. Deze kunt u dan ook gebruiken voor het kerstpakket van uw personeel. Komt u boven deze 1,2% uit, dan betaalt u daarop 80% aan belasting.

Houd ook rekening met de gebruikelijkheid

Naast deze 1,2% wordt er bovendien rekening gehouden met de gebruikelijkheidstoets. Dit houdt in dat de uitgave maximaal 30% af mag wijken van de uitgaven in de branche of het bedrijf. Wat het precieze bedrag is, kunt u nagaan bij uw accountant of bij de Belastingdienst. Wanneer de totale loonsom stijgt, zult u volgens de regels dus ook meer uit mogen geven aan de kerstpakketten zonder hierover belastingen te betalen.

Kerstpakket samenstellen aan de hand van de regels

Hoeveel u precies kunt besteden aan de kerstpakketten voor uw medewerkers hangt dus heel erg af van uw bedrijf en van de branche waarin u actief bent. Gelukkig zijn kerstpakketten er in alle soorten en maten, en heeft u ook genoeg keuzemogelijkheden ongeacht uw budget. Sommige leveranciers van kerstpakketten bieden zelfs de mogelijkheid om het kerstpakket geheel zelf samen te stellen, of met de hulp van een van hun adviseurs. Zo kunt u niet alleen het exacte budget bepalen, maar bepaalt u ook mee wat er in het kerstpakket zit. Waar u ook voor kiest, door vereenvoudiging van de regels voor kerstpakketten voor ondernemers zijn de mogelijkheden voor u in ieder geval een heel stuk duidelijker.

Back To Top