skip to Main Content

Wat is vacuümvormen?

Vacuümvormen in 5 stappen

Bij vacuümvormen wordt, zoals de naam al zegt, een mal gemaakt door middel van het vacuüm trekken van plastic. Het is een methode die regelmatig in een kunststoffabriek toegepast wordt. Maar werkt dit proces eigenlijk precies? Daar vertellen wij in dit blog meer over.

1. Object in de vacuümvormmachine plaatsen

Ten eerste moet natuurlijk het object waarvan u de vorm wilt trekken in de vacuümvormmachine geplaatst worden. Het object wordt ook wel het model genoemd. Door vorm te trekken krijgt u twee verschillende mallen, een positieve en negatieve mal. Het model moet goed in de machine geplaatst worden om voor een mooi resultaat te zorgen.

2. Plaatsen van de kunststofplaat

Voor vacuümvormen moet een thermoplastische kunststoffen plaat gebruikt worden. Die plaat wordt over het object geplaatst. Alles is volledig op maat gemaakt, waardoor de plaat goed afsluit en het vacuüm getrokken kan worden. Er wordt een raamwerk overheen geplaatst, en dit wordt door middel van klemmen vastgezet.

3. Voorverwarmen

Nu alles goed geplaatst is, moet de kunststof plaat zacht gemaakt worden. Dat wordt gedaan door de plaat te verwarmen. Dit maakt dat de plaat vloeibaar wordt. De temperatuur is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal en de dikte van de plaat.

4. Objectvormen

Als de plaat warm genoeg is, wordt de vacuümvormmachine terug in ‘parkeerstand’ geplaatst, en wordt de tafel met het model omhoog gedrukt. Doordat de plaat nu zacht is, vormt het zich makkelijk naar het model.

5. Vacuüm trekken

Ten slotte de belangrijkste stap: het vacuüm trekken van de plaat. Hierdoor wordt hij volledig om het model getrokken, tot in detail. Hij gaat erg strak zitten, waardoor de plaat het model mooi aanneemt (als dit goed ontworpen is natuurlijk). De plaat koelt vervolgens af in de vorm van het model.

Wilt u meer weten over het proces van vacuümvormen, of heeft u nog andere vragen over het laten maken van plastic producten? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Back To Top